Kako odabrati Red Dot

1. UVOD U RED DOT

Red dot-ovi ili crvene tačke, gotovo uvek su sa “0” ili “1” snage uvećanja. U suštini to je ista stvar, dakle nemaju uvećanje. Red Dot nije namenjen preciznom gađanju već veoma bliskom ili veoma brzom pucanju. Većina profesionalnih vojnika koristi male Red Dot-ove na svojim oružjima, jer je procenat pozitivnog pogotka drastično veći nego sa mehaničkim nišanima. Sportisti koji se takmiče u brzom gađanju takođe koriste Red Dot na svojim puškama odnosno pištoljima iz istog razloga. Što je crvena taka veća, to se brže nalazi i pogađa meta. Nisu izostavljeni ni strelci sa sačmarama. Red Dot je idealan za lov na patke ili jelene, a neki ljudi koriste crvene tačke čak i za sportsko gađanje glinenih golubova.

2. VELIČINA TAČKE RED DOT-a

Veličina tačke varira od Red Dot-a do Red Dot-a, a neki uređaji imaju tačke koje se mogu podesiti po visini. Prilikom izbora Red Dot-a za vaše oružje morate da uzmete u obzir i visinu postavljanja kao i veličinu tačke. Neki Red Dot nišani imaju krstiće ili razne varijante krstića a neke tačku.

Većina Red Dot nišana se definišu kao Refleksni nišani za razliku od EOTech uređaja koji su potpuno holografski nišani. Tačke se neće prikazivati definisane ili oštre u refleksnom vidu. Pogledajte tačku jednim pa drugim okom, videćete da izgledaju drugačije što zavisi od osobe do osobe.

Tačke će izgledati malo mutno i to je normalno. Nijedna tačka neće ponuditi oštar kontrastni prikaz, tako di pri izboru Red Dot nišana ne brinite o oštrini tačke odnosno kruga.

Veličina tačke u Red Dot nišanima se meri u M.O.A. što svi znamo iz teksta “Kako odabrati optički nišan” da M.O.A predstavlja “minut ugla” i da iznosi jedan inč na 100 jardi, ili pola inča na 50 jardi odnosno 2 inča na 200 jardi (1 jard=0.9144m)

Najmanja tačka trenutno dostupna je od 1 MOA i može se naći na EOTech holografskim vidovima oružja. Ovo su odlične jedinice, pouzdane i čvrste za ogromnim vidnim poljem. Većina Red Dot nišana je sa 4 MOA što znači da će tačka pokriti 4 inča na 100 jardi ili 2 inča na 50 jardi ili 8 inča na 200 jardi.

Pri kupovini Red Dot nišana zapamtite da ako imate oružje koje će sve vaše gađanje staviti u grupu od 2 inča na 100 jardi i instalirate Red Dot sa pogledom od 4 MOA, više nikada nećete videti grupu od 2 inča.

3. RED DOT NIŠANI I BATERIJE

Još jedan detalj koga morate biti svesni prilikom kupovine Red Dot nišana je taj da se oni napajaju na baterije. Osetljivi Red Dot nišani u prikazu će izgledati crno kada su bez struje, ali ništa nije vidljivo u tački kada su bez napajanja. Ako Red Dot koristite za lov imajte na umu da hladno vreme brže prazni baterije i da uvek sa sobom nosite rezervne. Zbog prirodno dugog vremena trajanja baterije, mnogi lovci ostavljaju baterije na svojim uređajima uključene duž čitavog lova i zaboravljaju da ih isključe kada iz odlažu posle korišćenja. Dakle, kada kupite svoj prvi Red Dot, ne zaboravite da ga isključite nakon upotrebe!

Apsolutno najteže dostupan Red Dot trenutno na tržištu je Aimpoint, (model na slici Aimpoint Comp M4) koje koristi na stotine hiljada američkih vojnika dok čitate ovaj tekst. Takođe imaju najduže trajanje baterije. Na nekim Aimpoint Red Dot modelima vek trajanja baterije je do 10.000 sati ili oko 5 godina.

4. RED DOT NIŠANI CO-WITNESS

Korisnici često postavljaju pitanje o co-witnessing-u. To znači da i dalje možete da vidite i koristite mehanički nišan na vašem vatrenom oružju u kombinaciji sa Red Dot optičkim nišanom, naravno postavljen na odgovarajućoj visini. Odgovarajuća visina je ključ. Mehanički nišani se još zovu i BUIS (back-up iron sights). Oni se uglavnom koriste na vojnom oružju kao što su AR-15 tipovi i nude sekundarni sistem u slučaju kvara Red Dot uređaja.

Neki Red Dot nišani su kompatibilni sa noćnim optičkim uređajima (night vision). To znači da će tačka biti tako nisko podešena da možete iza nje postaviti night vision monokularni uređaj da ne izazove slepilo bloom efektom. Bloom je intenzivna eksplozija svetlosti uzrokovana uređajem za noćno osmatranje koji množi postojeći izvor svetlosti stotinama puta. Kada je Red Dot tačka vdljiva u režimu noćnog vida tačka je toliko slaba da ne možete da je vidite ljudskim okom.

5. KOLIKO DA POTROŠITE ZA RED DOT

Jeftini RED DOT uređaji su idelani za sportske ili vazdušne puške koje koriste strelci kada gađaju konzerve, kante ili bilo koju drugu metu koja nije pokretna da bi uživali u pucanju bez ikakve formalne strukture. Pri izboru Red Dot uređaja naravno da je cena dobar pokazatelj kvaliteta. Ne treba da očekujete od Red Dot-a koji vredi manje od 50€ da može da izdrži trzaj bilo čega što je veće od klibra .22. Ispod 100€ je već prtistojno za neki Tasco ProPoint, Bushnell, Truglo. Najbolji Red Dot uređaji na tržištu (vrednosti nekoliko stotina €) su svakako Aimpoint i EOTech hologramski uređaji.

Slika predstavlja pogled kroz jedan od EOTech HWS uređaj – “Always on Target”

Tekst napisao: Steven Ledin – Expert Shooter, Writer, Hunter
Preuzeto sa sajta: opticsplanet.com

Prevod: Gojko Kosanović

Kako bismo obezbedili najbolje korisničko iskustvo i prikazivanje personalizovanog sadržaja, koristimo kolačiće. Prihvati sve kolačiće klikom na dugme.